Visitor Center, Lake Yangcheng Park, Kunshan 昆山阳澄湖公园游客中心

A World in a “Wall”



Sitting at the west suburb of Kunshan, a booming industrial city, the Lake Yangcheng Park of 42.5 hectares is the largest public green space on the lake shore, visited heavily by central-city residents during the week ends. The linear building site lies between the main public parking lot and a curved boardwalk which leads people to the waterfront and other attractions.

 

By its nature, a visitor center is the front door of a place. But a door presumes the existence of a wall. Considering the linear shape of the site, I feel that it is appropriate to make the building a “wall.” Indeed, people getting out of their cars will see a curved “wall,” 99 meters long and 7.75 meters high, along the entire north side of the parking lot, Three doorways of varied sizes are punched out from the “wall,” opening up passages into the Park. Being accentuated by the surrounding “wall,” the sceneries revealed in the openings appear particularly enticing,

 

But one will soon find that this is not a simple solid wall. A layer of wood trellises runs parallel to an inner concrete wall. The trellises and future climbing plants make the “wall” appear light and ever-changing. At the west end, the trellis layer deviates from the concrete wall and forms a unique gesture, nodding to the nearby lake shore which is invisible from the parking lot.

 

The big surprise comes when people enter the doorways. Looking east and west, they will find that the “wall” in fact contains complex spaces between its two concrete exterior shells. Because few solid crossing partitions exist in the building, one can see various spaces, bright and dim, indoor and outdoor, high and low, orthogonal and diagonal, juxtaposed along the longitudinal direction of the cavity. For example, the sunken court under the ramp recalls a shadowy valley studded with trees.

 

The first floor provides an exhibition space for tourist orientation and several retail shops. A ramp leads visitors to a roof court which connects to a café and another shop. The café has its own roof deck that enjoys the best view of the Lake. The pairing of indoor and outdoor spaces to serve a function is one of the fundamental characteristics of Chinese traditional space.

 

Visitors passing through the “wall” will find a quiet wood deck connecting the back of the building and the existing boardwalk. Under the shades of dense trees, arriving and leaving tourists can get beers from the nearby shop and enjoy them here.

 

Project Data

 

Location
Lake Yangcheng Park, Hu-bin Road, Kunshan, Jiangsu Province, China

Project Period  2009-2012

Floor Area  844 square meters

Client  Kunshan City Construction, Investment and Development Co., Ltd.

Designer
Architecture: Miao Design Studio (Design Architect), Pu Miao; Hanjia Design Group, Shanghai (Architect of Record), Jiang Ninqing
Structure: Shanghai Yuangui Structural Design Inc., Zhang Yewei, Liu Xiao

Engineering: Hanjia Design Group, Mu Lixin, Yu Yang, Wu Qiuyan

Publication

New Architecture (China, 4/2014), Architectural Review Asia Pacific (Australia, No. 140, 2015), FuturARC (Singapore, Jan.-Feb./2016), archdaily.com

 

中世界

昆山是一个飞速成长的工业城市。位于昆山西郊的阳澄湖公园占地42.5公顷,是该市在湖滨的最大一片公共绿地,每逢周末游人众多。本建筑基地为条形,位于公园最大的游客停车场及一条曲线木栈道之间。沿木栈道走可到达湖边及其他景点。

 

游客中心的本质是一个地方的大门。但要有门就必须先有墙。考虑到基地正好是线型的,为什么不把本建筑就做成一道“墙”呢?人们现在从车上下来,会看见沿停车场整个北边沿是一道99米长,7.75米高的“墙”。“墙”上开了三个大小不一门洞,提供了进入公园的通道。在周边墙面的衬托下,这些门洞中揭示的风景显得特别诱人。

 

但人们马上会发现这不是一道简单的实墙。它由里面的混凝土墙及外面与之平行的一层木格栅组成。木格栅及其上将长成的攀援绿化会使这道“墙”显得轻盈多变。格栅墙在建筑西端偏离后面的混凝土墙,形成一个独特的造型,向附近的湖滨(从停车场看不见)致意。

 

最大的惊奇发生在人们进入门洞时。向东西方向一望,他们会发现在这道“墙”的两面混凝土外壳之间藏着复杂多变的空间。由于建筑内部没有多少横隔墙,游客可以看到沿着建筑内部的长向罗列着各种空间,包括明亮与幽暗的,室内与室外的,高与低,水平与斜面的等等。比如说, 坡道下的下沉庭院让人联想起一个树木林立的浓荫峡谷。

 

一层包含一个为游客导游的展览空间及多个商店。人们通过坡道可以上到一个坐落在茶室与另一商店之间的屋顶庭院。茶室有另一个自用的屋顶庭院,是望湖的最好地方。把室内外空间配成对来服务于一个建筑功能是中国传统建筑的基本特点之一。

 

人们穿过“墙”后将发现一个幽静的木平台把建筑背面与现有的木栈道连接起来。刚来或将离去的游客可以从旁边的商店要一杯啤酒,在浓密树荫笼罩下的平台上享用。

 

工程资料 

 

地点  江苏省昆山市湖滨路阳澄湖公园

时间  2009-2012

建筑面积  844 平方米

业主  江苏省昆山城市建设投资发展有限公司

设计
建筑:缪朴设计工作室 缪朴; 汉嘉设计集团 蒋宁清

结构:上海源规建筑结构设计事务所 张业巍,刘潇

设备:汉嘉设计集团 穆立新,于洋,吴秋燕

发表

《新建筑》(4/2014),《Architectural Review Asia Pacific》(澳大利亚, No. 140, 2015),《FuturARC》(新加坡, Jan.-Feb./2016)archdaily.com




 

Click on an image to enlarge it  欲放大图像请点击画面

Upper left: The west part of the south elevation, as seen from the parking, the middle doorway is to the right.  

Upper right: The east part of the south elevation, as seen from the parking, the middle doorway is to the left.  

上左: 从停车场看建筑南立面西段,右面为中部门洞

上右: 从停车场看建筑南立面东段,左面为中部门洞。


Looking north through the west doorway  通过西部门洞北望



















Looking north through the east doorway

通过东部门洞北望





V















West end of the trellis wall in the south elevation

南立面中木格栅的西端




West elevation of the building opens itself toward the Lake

建筑西立面向湖打开自己


















The framing behind the unique west end of the trellis wall

木格栅西头独特终端的构架



















The space between the trellises and the concrete wall  木格栅与混凝土墙之间的空间



Looking east from the middle doorway  从中部门洞内东望


From the middle doorway looking west along the interior of the building, No crossing partition hinders the views of a lighting well and the distant Lake.

从中部门洞内沿无横隔墙的建筑内部西望,可见采光井及远处湖景。

















Varied interior space as seen from the east doorway looking east

从东部门洞内东望可见多变空间



Shop along the north side and the ramp  沿建筑北边及坡道展开的商店




















The sunken court under the ramp  坡道下的下沉庭院



The ramp  坡道


The middle roof court entered from the ramp  由坡道进入的中部屋顶庭院


From the Café (to be finished) looking east toward the middle roof court and the ramp  从茶室(尚未装修)东望中部屋顶庭院及坡道


Inside the Café (to be finished), with a lighting well to the right

茶室内(尚未装修),右为采光井


Look north from the interior of the Café (to be finished)

从茶室(尚未装修)内北望室外


West roof court overlooking the Lake  可了望湖景的西部屋顶庭院


From the middle roof court looking east  从中部屋顶庭院东望


From the Shop at the east end of the second floor looking west

从二层东端的商店西望


Looking through the middle doorway from the north side of the building

从建筑北面回望中部门洞


North side of the building, the existing boardwalk is to the left.

建筑北面,左为现有木栈道


Wood deck along the north side of the building  建筑北面的木平台


Site Plan  总平面

First Floor Plan  一层平面

Upper: Second Floor Plan  Lower: Roof Plan
上: 二层平面  下: 屋顶平面
Section  剖面                                                                                
Comments